Klassiek

Academie voor Podiumkunsten Aalst

Vanaf de middelbare graad verandert je lessenpakket. Nu je een degelijke basisopleiding achter de rug hebt, kan je je verder toeleggen op het bespelen van je instrument. Ook het samenspel met andere instrumenten komt nu aan bod. Afhankelijk van je instrument dat je bespeelt, kom je terecht in het harmonieorkest, het strijkorkest, het gitaarensemble, het klarinetchoir of nog een andere groep. Geef je de voorkeur aan zingen, dan is er zeker nog een plaatsje in het koor. Je vervangt hiermee het vak samenspel. Speel je piano of orgel dan kan je ook opteren voor begeleidingspraktijk. In deze cursus wordt je leestechniek aangescherpt en kom je op een praktijkgerichte manier meer te weten over akkoordenleer.

 

Uiteraard vergeten we ook de theorie niet. In de middelbare graad hoort het vak algemene muziekcultuur (AMC) erbij. Een uur per week word je ingewijd in de leefwereld van de grote componisten en de verschillende muziekstromingen.

Je dringt door in het verhaal dat met de noten verteld wordt. Je leert de bouwstenen van een muziekstuk herkennen bij het luisteren. Muziektheorie komt tot leven. De verschillende klassen van de cursus algemene muziekcultuur (AMC) vind je terug in het uurrooster.

 

Wil je je theoretische kennis verder uitbouwen, dan heb je volgende mogelijkheden:

 

  1. Algemene muziektheorie (A.M.T.)

Misschien heb je je bij het spelen, beluisteren of bekijken van een muziekstuk - van bijvoorbeeld Mozart - wel al eens afgevraagd: hoe heeft die het voor elkaar gekregen om dat zo mooi te laten klinken? Hoe zit die muziek eigenlijk in elkaar? Welke akkoorden en structuren worden er gebruikt? Hoe wordt de melodie opgebouwd?

 

Dit kan je ook leren!

Aan de hand van oefeningen ontdek je de geheimen van de muziek. Hierdoor begrijp je wat je speelt en hoort. Je kan analyseren, interpreteren, arrangeren, … en zelfs componeren.

Misschien word jij wel de nieuwe Mozart!

 

A.M.T. is een individuele cursus (1 uur per week op maandag- of vrijdagavond) en kan gevolgd worden vanaf de middelbare graad. De cursus is gespreid over 6 jaren.

 

  1. Muziekgeschiedenis

In de kortlopende studierichting Muziekgeschiedenis (specialisatie) kom je terecht in een groep geïnteresseerden van verschillende leeftijden en met diverse muzikale achtergronden. Voorkennis is niet noodzakelijk, een gezonde dosis nieuwsgierigheid en muzikale interesse is dat wel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je volgt wekelijks twee uur les, op donderdag van 14.30 tot 16.30 uur of op donderdag van 19.00 tot 21.00 uur. Maar we trekken er ook samen op uit, want muziekgeschiedenis herleeft pas bij de actieve beleving ervan. Bij de start van het academiejaar krijg je een jaarprogramma aangeboden waarbij je naar eigen keuze op bepaalde activiteiten intekent. We verkennen samen het lokale (Aalsterse) cultuuraanbod en wijken ook uit naar de grote muziekhuizen in Gent en Brussel. De muziekgeschiedenis ligt aan onze voeten!

 

Twee jaar lang verdiep je je in de geschiedenis van de Westerse klassieke muziek. Er wordt thematisch gewerkt en dit liefst in voorbereiding van een concert- of operabezoek, een tentoonstelling of andere activiteit. Overheen de lessen verdiepen we ons inzicht in stijlperiodes, laten we ons leiden door specifieke thema's die een rode draad weven doorheen de klassieke (Westerse) muziek- en kunstgeschiedenis, verbinden we de levens van componisten met elkaar tot een rijk verhaal.

Info schooljaar 2018-2019:

 

 

NIEUW vanaf schooljaar 2018 - 2019

FIGUREN- EN POPPENTHEATER!

 

Nieuwe cursus in onze academie - wekelijks op woensdagavond.

Domein woordkunst-drama, vierde graad, optie theatermaker – vanaf 15 jaar

 

 

NIEUW vanaf schooljaar 2017-2018

WIJKSCHOOL IN GIJZEGEM

Volgende richtingen zijn nu ook te volgen in vestigingsplaats Gijzegem:

  • Algemene Muzikale Vorming/Samenzang
  • Algemene Verbale Vorming
  • Muziekinitiatie
  • Vioolinitiatie

Meer info over de nieuwe thuis van de Aalsterse Academie voor Podiumkunsten en Bibliotheek?

Ga naar de website van Utopia Aalst.