Jeugd

Academie voor Podiumkunsten Aalst

Vanaf 6 jaar kan je terecht in de lessen woordinitiatie.

Lagere graad

Hou jij van verhalen? Vertel je zelf graag? Sta je liefst in de spotlights of wil je net leren om zelfzeker voor een groep te staan?

 

Ben je minstens 8 jaar?

Dan ben je welkom in het leukste vak ter wereld: Algemene Verbale Vorming (A.V.V.).

 

In A.V.V. leer je op welke manieren je je stem zoal kan gebruiken. We starten met stemopwarming, een verzorgde uitspraak en een goede articulatie. Niet alleen stem- en taalgebruik zijn belangrijk: ook hoe je staat en beweegt zorgen ervoor dat je je goed kan uitdrukken. En voor je het weet ben je een echte woordkunstenaar.

Aan de hand van spel, toneeltjes, gedichten, spreek- en improvisatieoefeningen leren we je elke week groeien, je eigen spelmogelijkheden ontdekken en je stemapparaat de baas te worden.

Als jij…

…graag luistert naar verhalen of ze liever zélf vertelt

…houdt van toneel

… graag in de spotlights staat of nog wat zenuwen hebt als je voor een groep moet spreken

…veel fantasie hebt

Dan hoef je niet langer te twijfelen!

Ook als Nederlands niet je moedertaal is ben je welkom.

 

De lessen vinden plaats op vrijdagavond of zaterdagvoormiddag (zie uurrooster woord).

 

Middelbare graad

Heb je de cursus algemene verbale vorming achter de rug, dan kan je starten in de middelbare graad van de woordafdeling. Hier krijg je twee vakken: voordracht en drama (toneel).

 

Voordracht

'Borst vooruit en handen op de rug' en 'goed en vooral luid declameren'.

Als dat het beeld is dat je hebt van voordracht, dan moet je dringend een kijkje komen nemen in de woordklas. Hou je van poëzie of geniet je ervan om een spannend, romantisch of griezelig verhaal te vertellen en heb je de kneepjes nog niet helemaal onder de knie, dan helpen wij je graag een eindje op weg. Vertellen is puur plezier. Het gaat ook om 'goesting' om iets mee te delen; de drang om te ont-moeten. Het podium wordt een plaats waar je je ding kan doen: ontroeren, bewust maken, verzet plegen.

 

Dag- en lesuur worden bepaald in samenspraak met het leerkrachtenteam.

 

Drama

Improvisatie is het kernwoord in deze lessen. Via improvisatie leer je met spontaniteit en plezier je ding te doen op een ‘podium’. Door de rollenspelen in de les leer je uiteraard ook vlot te reageren op situaties in je dagelijks leven. Eens je een aantal vaardigheden en expressiemogelijkheden onder de knie hebt, kunnen we een stapje richting toneel wagen. Leren doen (en niet doen alsof), spreken en luisteren in het moment zelf. Leuke opdrachten en oefeningen staan je zeker te wachten, en reken maar dat je tijdens het academiejaar al eens echt op de planken zal staan!

 

Toneel

In een toneelopleiding is je lichaam je instrument. Je stem, taal en emoties zijn de gevoelige snaren.

Die snaren fijner en scherper afstellen, gevoeliger maken en je expressiemogelijkheden verruimen, dat doen we in de toneelles. Je leert, met je instrument, opnieuw spelen als een kind, improviseren, fantaseren, genieten van het samen-spelen en het samen creëren.

En dan komt de interpretatie van de partituur, de toneeltekst. Via jouw fijngevoelig instrument kan een personage uit de toneelliteratuur tot leven komen. Je kan nu “spelen” dat je eventjes iemand anders “bent” en de anderen (publiek én medespelers) spelen het spel mee.

 

Hogere graad

Repertoirestudie

Kom je in de hogere graad terecht, dan volg je ook het vak repertoirestudie. Dat vak wil vooral jouw culturele bagage vergroten en je kritische blik op kunst aanscherpen. In de lessen verkennen we voornamelijk het Nederlandstalige theaterlandschap. Per jaar woon je een zestal voorstellingen bij: theater, maar ook literaire lezingen, dans, circus, cabaret of een tentoonstelling. Tijdens de lessen worden de voorstellingen ingeleid en nabesproken. Er is ook ruimte voor je eigen inbreng: welk goed boek heb je onlangs gelezen? Welk concert heeft jou van je sokken geblazen?

Voor het examen maak je een creatief eindwerk geïnspireerd op een of meerdere geziene voorstellingen. Je krijgt de kans om kunst op je eigen manier te interpreteren, te verwerken en om te zetten in een andere kunstvorm. Zin om een lied te schrijven in de stijl van een theaterstuk dat jou inspireerde? Of een choreografie te maken die past bij een dansoptreden? Tijdens een mondeling examen met een interne jury licht je je eigen kunstwerk toe en praat je na over wat je dit jaar ervaren/gezien/geleerd hebt. De evaluatie kan jaarlijks variëren, maar de essentie blijft: tonen wat jou is bijgebleven.

Info schooljaar 2018-2019:

 

 

NIEUW vanaf schooljaar 2018 - 2019

FIGUREN- EN POPPENTHEATER!

 

Nieuwe cursus in onze academie - wekelijks op woensdagavond.

Domein woordkunst-drama, vierde graad, optie theatermaker – vanaf 15 jaar

 

 

NIEUW vanaf schooljaar 2017-2018

WIJKSCHOOL IN GIJZEGEM

Volgende richtingen zijn nu ook te volgen in vestigingsplaats Gijzegem:

  • MCV (Muzikale en Culturele Vorming)
  • Woordatelier
  • Muziekinitiatie
  • Vioolinitiatie

Meer info over de nieuwe thuis van de Aalsterse Academie voor Podiumkunsten en Bibliotheek?

Ga naar de website van Utopia Aalst.