Volwassenen (15+)

Academie voor Podiumkunsten Aalst

Verbale vorming

Als volwassene start je meteen in de middelbare graad met als basisvak verbale vorming (1 uur per week, zie uurrooster). Je kiest daarnaast ook voor 1 uur voordracht, toneel en/of welsprekendheid.

Na drie jaar ga je door in de hogere graad met voordracht, toneel en/of welsprekendheid aangevuld met repertoirestudie.

 

Voordracht

Hou je van poëzie of geniet je ervan om een spannend, romantisch of griezelig verhaal te vertellen en heb je de kneepjes nog niet helemaal onder de knie, dan helpen wij je graag een eindje op weg. Vertellen is puur plezier. Het gaat ook om 'goesting' om iets mee te delen. Het podium wordt een plaats waar je je ding kan doen: ontroeren, bewust maken, verzet plegen.

Voordracht krijg je één uur per week in een kleine groep.

 

Dag- en lesuur worden bepaald in samenspraak met het leerkrachtenteam.

 

Toneel

In een toneelopleiding is je lichaam je instrument. Je stem, taal en emoties zijn de gevoelige snaren.

Die snaren fijner en scherper afstellen, gevoeliger maken en verruimen, dat doen we in de toneelles. Je leert, met je instrument, opnieuw spelen als een kind, improviseren, fantaseren, genieten van het samen-spelen en het samencreëren.

En dan komt de interpretatie van de partituur, de toneeltekst. Via jouw fijngevoelig instrument kan een personage uit de toneelliteratuur tot leven komen. Je kan nu “spelen” dat je eventjes iemand anders “bent” en de anderen (publiek én medespelers) spelen het spel mee.

 

Welsprekendheid

Een vergadering leiden bezorgt je nachtmerries?

Voel je je al misselijk bij de gedachte dat je een publiek moet toespreken, laat staan een groep mensen doorheen Aalst gidsen?

En een functie als moderator tijdens een discussie doet jou kippenvel krijgen?

Of hou je er gewoon van om een interview te doen en krijg je een kick als je kan presenteren…maar ontbreekt het jou nog wat aan

techniek?

 

Dan is de cursus welsprekendheid of spreken in het openbaar zeker een kolfje naar jouw hand…

Welkom!!!

 

Repertoirestudie

Kom je in de hogere graad terecht, dan volg je ook het vak repertoirestudie. Dat vak wil vooral jouw culturele bagage vergroten en je kritische blik op kunst aanscherpen. In de lessen verkennen we voornamelijk het Nederlandstalige theaterlandschap. Per jaar woon je een zestal voorstellingen bij: theater, maar ook literaire lezingen, dans, circus, cabaret of een tentoonstelling. Tijdens de lessen worden de voorstellingen ingeleid en nabesproken. Er is ook ruimte voor je eigen inbreng: welk goed boek heb je onlangs gelezen? Welk concert heeft jou van je sokken geblazen?

Voor het examen maak je een creatief eindwerk geïnspireerd op een of meerdere geziene voorstellingen. Je krijgt de kans om kunst op je eigen manier te interpreteren, te verwerken en om te zetten in een andere kunstvorm. Zin om een lied te schrijven in de stijl van een theaterstuk dat jou inspireerde? Of een choreografie te maken die past bij een dansoptreden? Tijdens een mondeling examen met een interne jury licht je je eigen kunstwerk toe en praat je na over wat je dit jaar ervaren/gezien/geleerd hebt. De evaluatie kan jaarlijks variëren, maar de essentie blijft: tonen wat jou is bijgebleven.

 

Literaire creatie

Wekelijks verdiepen de cursisten zich onder begeleiding gedurende drie uren intensief in alles wat met het schrijven van gedichten, verhalen en toneel te maken heeft. Intussen weten zij dat schrijven niet enkel een kwestie van inspiratie, maar – en zelfs vooral – van transpiratie is. Van schrijven en herschrijven, van schrijven en schrappen. Tot overblijft wat nodig is, sterk gefundeerd, stevig gestructureerd. Gebald én gelaagd. Gevleugeld én gegrond.

 

Literaire creatievelingen krijgen opdrachten en goede raad. Hun teksten worden gewikt en gewogen, gekneed en besproken. Zij buigen zich over prangende vragen, zoals:

  • Welke technieken zorgen ervoor dat de lezer je tekst ‘meeslepend’ zal noemen?
  • Waarom is het zo belangrijk je protagonist te kennen en te weten wat zijn/haar dramatisch doel is?
  • Wat bedoelt men met: ‘Show! Don’t tell!’

 

Literaire creatie is ook een cursus diefstal. Is bij je collega’s én bij Bekende Schrijvers leren zien wat jij zelf kunt gebruiken, en zo je eigen inhoud een eigen vorm geven. Officieel heten de vakonderdelen ‘repertoirestudie’ en ‘schrijftechnieken’, maar de insiders weten beter.

 

Huiswerk? Natuurlijk: lezen én schrijven. Fanatiek. Elke week opnieuw. Drie jaar lang. Want schrijver word je door te schrijven, een waarheid als een koe van een goed jaar. Uiteraard.

 

Wekelijkse lessen op woensdagavond. Schooljaar 2016-2017: eerstejaars (H1) van 17.30 tot 20.30 uur.

Info schooljaar 2018-2019:

 

 

NIEUW vanaf schooljaar 2018 - 2019

FIGUREN- EN POPPENTHEATER!

 

Nieuwe cursus in onze academie - wekelijks op woensdagavond.

Domein woordkunst-drama, vierde graad, optie theatermaker – vanaf 15 jaar

 

 

NIEUW vanaf schooljaar 2017-2018

WIJKSCHOOL IN GIJZEGEM

Volgende richtingen zijn nu ook te volgen in vestigingsplaats Gijzegem:

  • MCV (Muzikale en Culturele Vorming)
  • Woordatelier
  • Muziekinitiatie
  • Vioolinitiatie

Meer info over de nieuwe thuis van de Aalsterse Academie voor Podiumkunsten en Bibliotheek?

Ga naar de website van Utopia Aalst.